KURU İNCİR
İncirin dünya üzerindeki en önemli gen merkezi ve dünya üretiminde ilk sırada yer alan ülke Türkiye’dir. Dünya kuru incir üretimi yılda yaklaşık 100.000 tondur, Ülkemiz yılda 55.000-60.000 ton kuru incir üretimi ile dünya kuru incir üretiminin %55-60 ‘ını karşılamaktadır. Türkiye kuru incir üretimi toplamının da 35.000 – 40.000 tonunu Aydın ili karşılamaktadır. Türkiye'de üretilip ihracatı yapılan kuru incirin, yaklaşık olarak %98-99'unu, Aydın ve İzmir illerinde yoğun olarak üretilen Sarılop incir çeşidi oluşturmaktadır. Yaklaşık olarak yıllık 58.000 ton olarak gerçekleşen kuru incir üretiminin 45.000 tonu ihraç edilmekte, 10.000 tonu ülke içinde tüketilmektedir. Ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan incirin üretim, hasat ve depolamada yapılan hatalar nedeniyle oluşan aflatoksin problemi önemli bir sorundur. 2012 yılında AB’de aflatoksinden kalan ve Türkiye’ye geri gönderilen parti sayısında büyük bir artış yaşanmış bu da Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’den gelen incir partilerinin kontrolünü yüzde 20’den yüzde 50’ye çıkartma kararı almalarına neden olmuştur. 2009 yılında geri dönen parti sayısı 29 iken bu rakam 2012 yılında 140’a kadar yükselmiştir. Bu durum da, kuru incirin kurutma ve depolama şartlarının aflatoksin oluşumu açısından önemini arz etmektedir. Avrupa Birliği sağlık testlerinden geçemeyip geri gönderilen kuru incirler maalesef ülkemiz içinde satılmakta. Ülkemiz açısından önemli bir ürün olan kuru incirin yetiştirilmesi kadar kalitesinin bozulmadan hasat edilerek kurutulması ve depolanması da önemlidir. Eğer kurutma ve depolama işlemine gerekli önem verilmezse elde edilen kuru incirin kalitesi düşük olacaktır. Çifti, aracı ve toptancıdan alınan kuru incirler işlenmek üzere kuru incir işleme tesislerine getirilir. Buralarda kuru incire uygulanan işlemlerin maalesef tümü kimyasaldır ( gaz odalarında; kuru incir içindeki zararlıları öldürmek, kuru inciri tatlandırmak ve kuru incirin daha beyaz bir renge gelmesi için; alüminyum fosfit, magnezyum fosfit, karbondioksit gazı, aflatoksin, oksijenli su, glikoz küvetleri vb.. ) insan sağlığını tehlikeye atacak her türlü işleme kuru incirler maruz kalıyor. Bu işlemler sonucunda; kararmış kuru incirler daha beyaz bir renge geliyor, boyutu artıyor, bozulmasını engelliyor ve muhafaza süresi uzuyor fakat insanlarımıza ciddi anlamda zarar veriyor.
MİLONAS kuru incirleri hiçbir kimyasal işleme maruz kalmadan sadece -45 °C ‘de üç gün (72 saat) bekletilir, böylece kuru incir içinde oluşacak zararlılar etkisiz hale gelmiş olur. Herhangi bir kimyasal işlem uygulanmayan MİLONAS kuru incirleri doğallığını kaybetmeden sizlere sunulur.
Sağlıklı Nesiller İçin Yetiştiriyor ve Üretiyoruz ” sloganımızla çıktığımız bu yolda misyonumuz ve vizyonumuzdan asla taviz vermedik, vermeyeceğiz.